Zwembad

 

Keep swimming in the Water, Keep swimming in the Pool

 

Zwemmen heeft vele gezondheidsvoordelen. Het verbetert de conditie, je verbrandt er calorieën mee, het maakt het hoofd leeg en (pijnlijke) spieren soepel. 

Zwemmen is goed voor de spieren en in warm water functioneren stijve spieren veel beter. Ze ontspannen door de bewegingen die je in het water maakt en het vergt veel minder van de spieren dan sporten op het droge. Niet alleen de spieren ontspannen, het werkt ook geestelijk ontspannend. Ook bij rugklachten kan zwemmen verlichting bieden. Daarnaast is het goed voor het hart en de longen.

 

Zwemmen is zeer geschikt om gewicht kwijt te raken. Bij korte, explosieve sporten, zoals fitness verbrandt het lichaam koolhydraten in plaats van vetten. Bij duursporten zoals fietsen, zwemmen en wandelen worden vetten verbrand. In het water ervaar je veel meer bewegingsvrijheid en word je niet beperkt, omdat de spieren en gewrichten in het water als het ware zweven en er nauwelijks druk op uitgeoefend wordt. Veel mensen met obesitas hebben last van pijntjes in de gewrichten door het zware gewicht dat ze meedragen. Meer dan 30 minuten zwemmen is een actieve training waarbij je meer calorieën verbrandt dan een halfuur hardlopen. Het is heel intensief, maar tegelijkertijd ook de meest blessureloze sport die er bestaat.

 

Voor reumapatiënten biedt zwemmen veel voordelen. Na een kwartier in het water ontspannen de spieren zich. Hierdoor kan je jezelf vloeiender bewegen en voel je jezelf ontspannen. Daarnaast kan het de pijn verlichten. Verder verstevigt het de houdingsspieren. Er is geen schokbelasting die de spieren, pezen, banden en gewrichten moeten opvangen.